23-11-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pobłażliwość babć i dziadków może być szkodliwa dla zdrowia wnuków. Brytyjscy badacze uważają, że zmniejszanie wymagań co do obowiązkowości dzieci, umożliwianie im wielogodzinnego oglądania telewizji i inne ustępstwa, w dłuższej perpektywie zagrażają zdrowiu wnuków.
Uczeni z Uniwersytetu w Glasgow przeprowadzili analizy 56 badań z 18 różnych krajów, które dotyczyły oddziaływania pieczy sprawowanej przez dziadków na prawdopodobieństwo rozwoju różnych problemów zdrowotnych w dorosłym życiu wnuków. „Wiele wzorów stylu życia jest budowanych w okresie dzieciństwa. Badania koncentrują się na potencjalnej roli rodziców jako czynnika ryzyka chorób niezakaźnych u dzieci, ale istnieją ograniczone badania dotyczące roli innych opiekunów, takich jak . Celem przeglądu było zidentyfikowanie i zsyntetyzowanie dowodów na wpływ praktyk opieki sprawowanej przez dziadków na długoterminowe czynniki ryzyka zachorowania na ich wnuków", piszą autorzy badań.
Tendencja do rozpieszczania wnuków może mieć negatywne dla nich skutki. Dziadkowie nierzadko pozwalają maluchom na sięganie po niezdrowe przekaski i umożliwiają dzieciom jedzenie ponad ich potrzeby, a także pozwalają im na spędzanie wielu godzin na i prowadzenie . Jeśli chodzi o rodziców, jednym z istotnych czynników prawdopodobieństwa późniejszych chorób jest palenie papierosów w obecności dzieci. Wszystkie te czynniki mogą zwiększyć ryzyko rozwoju różnych chorób u dorosłych już wnuków - mogą oznaczać wyższe zagrożenie nowotworami, i .
Jednocześnie badacze podkreślają, że z ich analiz wynika, iż wszelkie niewłaściwe działania wychowawcze dziadków były nieintencjonalne. Poza tym - jak wskazują - opieka babci i dziadka daje dużo pozytywnych efektów. Spędzanie nimi czasu może poprawić społeczny i emocjonalny dobrostan dzieci. Autorzy sądzą, że wskazane byłoby po prostu uświadomienie seniorom, że pewne zachowania mogą zaszkodzić zdrowiu dzieci.
Źródło:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »